Millised pähklid on kõige tervislikumad

Pähklitest ja seemnetest maksimaalse kasu saamiseks on kõige parem tarbida neid värskena ja soolamata.

Pähklites ja seemnetes on vähe küllastunud rasvu, kuid palju kiudaineid, E-vitamiini, magneesiumi, fütokemikaale ning mono- ja polüküllastumata rasvhappeid. Need taimsed tooted on kolesteroolivabad ja vähese soolasisaldusega.

Pähklites ja seemnetes leiduv E-vitamiin on üks olulisemaid antioksüdante, mis aitab kehal kaitsta erinevate haiguste eest, tugevdab immuunsussüsteemi ning magneesium päästab depressioonist, aitab ennetada südame-veresoonkonna haigusi, aitab säilitada normaalset vererõhku, kaitseb diabeedi eest. Liha, juustu või munade asemel võib pähklit ja mõnda seemet kasutada taimsete valkudena.

Pähklite või seemnete valguallikana valimisel tasub teada, et 45 g pähkleid või seemneid võrdub 90 g liha, kana või kalaga. Pähklitest ja seemnetest maksimaalse kasu saamiseks on kõige parem tarbida neid kuumtöötlemata, värskena, soolamata. Sellistes pähklites ja seemnetes on rohkem toitaineid, vähem soola. Õlis praetud pähklite ja seemnete rasvasisaldus suureneb tavaliselt umbes 10 protsenti, seetõttu on kõige parem röstida neid kodus kuivalt, ilma eelkuumutatud pannil või ahjus lisarasvata. Ehkki pähklid ja seemned on toitainerikkad, tuleks neid tarbida mõõdukalt. Päevane määr umbes 25-28 g.