Karamelli-pähklikook

Põhjaks on vaja:

  • 130 g väga külma võid 1,5 spl.
  • jahu (Tüüp 550 C või D)
  • 0,5 spl suhkurt (järgmine kord kasutan poole vähem)
  • natuke soola
  • 1 muna (suurus L)

Täiteks:

  • 1 spl hapukoor (35–36% rasvasisaldusega)
  • 0,5 spl. suhkurt
  • 0,25 spl pruuni suhkurt
  • 0,25 spl mett
  • 1 apelsini riivitud koor
  • 1 tl vanillisuhkur
  • 1,75 spl mitmesugused pähklid (röstitud ja tükeldatud)
  • 0,5 tl soola

Segage kausis jahu, suhkur, sool. Kalla jahusegu mikserisse/purustajasse, lisa võikuubikud ja haki, kuni mass meenutab kaerahelbeid. Siis kalla see kaussi ja lisa klopitud muna. Eemaldame taina purustajast, teeme ta palliks ning paneme toidukilesse ja külmkappi paariks tunniks. Rulli jahtunud tainas lahti ja vormi koogipõhi küpsetusnõusse. Mulju tainast kahvliga ja hoia põhja külmkapis veel 30 minutit. Kuumuta ahju 175 kraadini. Küpseta alust umbes 15 minutit.

Kalla täidiseks hapukoor nõusse, mõlemat tüüpi suhkur, mesi, apelsinikoor kõrgete seintega potti ja keeda karamell (pärast keetmist – umbes 6-10 minutit võimalikult tugeval tulel). Valmistatud karamell peab olema helepruun, kuid vedel. Lõpuks lisage karamellile pähklid ja sool. Vala ettevalmistatud täidis taignakorvi ja küpseta kooki veel 25 minutit.